Bert Drolenga

Ervaringen met de Santos Travelmaster 2.8 alu.

In november 2009 heb ik mijn tweede Santos fiets gekocht. De eerste fiets was een STR01 met Rohloff naaf en ketting. De tweede een Travelmaster 2.8 alu met Rohloffnaaf en tandriem.

Ondertussen ruim drieënhalf jaar en ruim 60.000 km verder. Anderhalf keer de aarde rond gefietst, maar dan wel voornamelijk in het mooie Groene Hart, maar ook diverse tochten in het buitenland en rondjes IJsselmeer. Ook veel bekende cols van de Tour de France gefietst. Meestal zonder tassen, maar bij de meerdaagse tochten met vier tassen en een tentje achterop, wat de fiets nog stabieler maakt. Ik durf niet goed af te dalen, maar met vier tassen op de fiets vind ik het gemakkelijker dan zonder.

Ik fiets vrijwel elke dag onder alle weersomstandigheden. De fiets heeft dan ook heel wat voor zijn kiezen gehad. De laatste twee winters met bijna dagelijks pekel op de weg. Verschillende keren is het water in de bidon bevroren. De fiets kan er goed tegen. Ik smeer wel in het najaar zowel de voor- als achternaaf in met zuurvrije vaseline en de nippels van de spaken met teflon. Alleen enkele boutjes roesten en ook de boosters van de Magura remmen roesten behoorlijk, maar gelukkig zijn die te vervangen. Voor Magura ligt er nog wel een mooie uitdading om de remmen beter corrosiebestendig te maken tegen de Nederlandse winter omstandigheden.

De Rohloff naaf met tandriem overbrenging bevalt uitstekend. Wat een verademing t.o.v. de derailleur met ketting. De bediening is eenvoudiger en verkeerd schakelen bij een onverwachte helling is er niet meer bij! De ketting schoonmaken en smeren is gelukkig ook verleden tijd. Santos heeft nog wat veranderd in de materiaalkeuze van het achter tandwiel in de tijd dat ik de fiets nu heb. Het eerdere aluminium(legering) achtertandwiel sleet nogal snel met als gevolg dat de tandriem regelmatig moest worden gespannen. Nu heb ik een stalen achtertandwiel met vuilafvoergootjes. Omdat ik zo veel fiets heeft Robbert mij gevraagd de tandriem overbrenging te testen. De test is net afgelopen. Ik heb in twee jaar en bijna twee maanden daarmee een afstand van 39665 km gereden. De test is gestopt omdat er scheuren kwamen in de tandvoet van verschillende tanden van de tandriem. Wat een afstand! Probleemloos, af en toe maakte de overbrenging 's winters een schurend geluid. Ondertussen weet ik dat silicone spray wonderen verricht! De overbrenging een beetje inspuiten en het geluid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een prachtige overbrenging, ideaal ook bij langere tochten. Binnenkort mag ik voor Santos het Centertrack riemsysteem gaan testen.

De fiets heeft mij maar drie keer even in de steek gelaten. Twee keer heb ik een lekke achterband gehad. De anti leklaag in de Swalbe Supreme banden houdt blijkbaar veel scherpe voorwerpen tegen. Verder is een keer de rechtercrank gebroken. Gelukkig kon ik net zonder te vallen tot stilstand komen. Wel schrikken! Ik heb niet een echte verklaring voor de breuk in de crank. Ik ben nooit fietsend gevallen. Wel is de fiets een aantal keren in stilstand gevallen. Misschien ook een keer op de rechtertrapper.

Wat ik heel bijzonder vind, is de Son Edelux koplamp. De lamp heeft een geweldige lichtopbrengst. Hoe tegenliggers dat ervaren, heb ik maar niet getest! De grote lichtopbrengst is bijvoorbeeld heel prettig als je na een lange dag fietsen in het buitenland uit eten gaat en terug fietst naar de camping in het donker over een onbekende weg. Ik heb bij de aanschaf van de fiets goed advies gekregen. Zo heb ik bijvoorbeeld op advies wielen met CSS velgen. De harde carbide laag op de zijkant van de velgen zorgt voor een optimaal remresultaat op natte weggedeelten en minder slijtage door pekel onder winterse omstandigheden. De remblokken achter zijn tot nu toe dan ook slechts twee keer vervangen en de remblokken voor één keer. De hydraulische Magura remmen werken fantastisch. Soms denk ik wel eens te goed als je ineens moet remmen en geen tijd hebt om eerst met de achterrem te remmen.

Ik ben al met al zeer tevreden over mijn Santos fiets.  


Meer mijn Santos en Ik rijders

Jurgen Szrek - Mongolia bike challenge

Jurgen Szrek - Mongolia bike challenge

In augustus heb ik met mijn SANTOS 4.29 met rohloff en riem de Mongolia bike challenge gereden.

Lees verder

Robert & Sabrina

Robert & Sabrina

Wir wollten kurz mal ein Lebenszeichen von uns geben. Mittlerweile haben wir unsere Panamaericana-Reise auf dem Tandem gestartet und sind seit zwei Monaten in Nordamerika unterwegs. Das Tandem faehrt sich sehr gut und wir sind sehr gücklich damit.

Lees verder

Jasper in Nieuw-Zeeland

Jasper in Nieuw-Zeeland

Eind vorig jaar naar Nieuw Zeeland geweest; een fantastisch land om te fietsen. Na zo'n 27,000 kilometer is m'n Travelmaster nog steeds in zeer goede staat en heb eigenlijk geen problemen gehad. Een paar kleine details zou ik de volgende keer aanpassen, maar ik ben uiterst tevreden.

Hier een foto van Cape Reinga.

Lees verder

Willem van Amstel

Willem van Amstel

Ik heb vorig jaar een Santos Race Lite bij jullie gekocht. Besteld in augustus en geleverd in september. Omdat ik op dat moment nog in Polen woonde duurde het tot 10 oktober 2013 voordat ik mijn eerste ritje op deze fiets kon maken.

Lees verder


Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.

Bedankt voor je aanmelding!